• 0.000000lag
  • 0.000000lag
  • 0.000000lag
  • 0.000000lag
  • 0.000000lag
  • 0.000000lag

Trei tradiţii trăznite de Paşte

14 aprilie 2020

Suntem obişnuiţi să sărbătorim Paştele cu tradiţii româneşti pe care le cunoaștem foarte bine și pe care, an de an, le ducem mai departe. Cât de multe ştim însă despre alte obiceiuri? Obiceiuri care vin de pe meleaguri mai îndepărtate, foarte diferite de ale noastre, dar la fel de curioase!

Prin urmare, am trecut în revistă trei tradiţii trăznite și interesante de Paşte. Continuă să citești pentru a afla mai multe!

 

1.Bilby de ciocolată

 

În locul tradiţionalului iepuraş din ciocolată, copiii din Australia se bucură de versiunea lor autentică a dulciurilor de Paşte și anume bilby de ciocolată! Dacă nu vă trimite cu gândul la un animăluț mic și drăguț, ei bine este! Acest iepure marsupial (vezi imaginea de mai jos) primește toată atenția meritată în jurul sărbătorilor pascale.

 

 

De ce bilby şi nu iepuri? Odată cu aducerea îndrăgitelor animale din Europa în Australia, iepurii au fost eliberaţi în zonele de câmpie pentru a deservi sezonului de vânătoare. Ce nu a fost însă prevăzut a fost suprapopularea: din prieteni îmblăniţi şi jucăuşi, iepurii au ajuns adevăraţi paraziţi, distrugători ai terenurilor agricole. Mai mult decât atât, invazia lor a dus la construirea celui mai lung gard de apărare împotriva rozătoarelor din Australia.

 

>>Află aici despre cum poți învinge barierele de exprimare în Engleză cu Angloville<<

 

În încercarea de a menţine vie tradiţia ciocolatei festive de Paşte, soluţia ingenioasă a australienilor a fost înlocuirea iepurelui cu bilby, similar în aspect şi mărime (măsoară doar 55 cm în lungime). Animalul de origine australiană se află pe lista speciilor protejate prin lege şi se bucură de un val de popularitate. Ba mai mult, în fiecare an, o parte din profiturile aduse din vânzarea ciocolatei festive merge către protejarea ultimei specii de bilby.

 

2.Concursul de împins ouă de la Casa Albă

 

Ceea ce a început ca o simplă competiţie de împins ouă încondeiate cu lingura, acum s-a transformat într-un eveniment foarte așteptat de Paşte!

 

 

Bizar sau nu, în fiecare an pe peluza din spatele Casei Albe, mii de copii se întrec pentru a împinge un ou – fiert și frumos încondeiat – prin iarbă, folosindu-se de o lingură de lemn. „Rostogolirea ouălor” (Egg rolling în engleză) este o tradiţie cu istorie ce are loc de mai bine de 130 de ani, jocul câștigând popularitate de prin anii 1850. De la această cursă nu pot lipsi bineînșeles Președintele SUA şi prima doamnă sunt nelipsiți, dar şi invitaţi speciali precum grupuri sau artişti solo de renume.

 

3.Omleta uriaşă din Haux, Franţa

 

Francezii sunt renumiți pentru bucătăria rafinată și plină de savoare, dar știați de această omletă gigantică?

 

 

Suntem obişnuiţi să mâncăm ouă de paşte, însă nu omletă şi cu siguranţă nu una uriaşă. Ei bine, în oraşul Haux din sud-vestul Franței, aceasta este o tradiţie anuală, în care fiecare locuitor sparge ouăle acasă înainte de plecare și le aduc apoi pentru a fi gătite şi consumate de întreg orașul.

Această tradiție are loc de mai bine de 30 ani, iar astfel, în anul 2016 omleta a fost compusă din peste 15.000 de ouă, gătită de câteva zeci de bucătari şi preparată în faţa a 10.000 de oameni. Curioși de rețetă?

 

Aşadar, fie el tradiţional sau cu obiceiuri străine nouă, Paştele este o sărbătoare îndrăgită şi aşteptată în multe locuri, prilej de a petrece timp cu persoane dragi, a dărui cadouri şi a împărtăşi bucuria unei zile de sărbătoare!

 

Vrei să-ți perfecționezi abilitățile de conversație în limba Engleză prin practică? Te așteptăm la programele Angloville! Ne axăm pe învățarea prin practică 1 la 1 cu vorbitori nativi. >>Click aici pentru detalii<<

 

Citește și alte articole pe aceeași temă: 4 curiozități despre Crăciunul în jurul lumii Anglo-Saxone

Mai mult conținut folositor pe blog la categoria: Din Lumea Anglo – Saxonă