• 0.000000lag
  • 0.000000lag
  • 0.000000lag
  • 0.000000lag
  • 0.000000lag
  • 0.000000lag

Trei tradiţii trăznite de Paşte

6 aprilie 2018

Suntem obişnuiţi să sărbătorim Paştele cu tradiţii româneşti, care ne sunt bine-cunoscute şi pe care le ducem mai departe an de an. Însă cât de multe ştim despre alte obiceiuri, curioase şi diferite de ale noastre, din alte părţi ale lumii, în special din ţările Anglo-Saxone? În continuare am trecut în revistă trei tradiţii interesante, toate centrate în jurul sărbătorii de Paşte.

Bilby de ciocolată

În locul tradiţionalului iepuraş din ciocolată, copiii din Australia se bucură de versiunea lor autentică a dulciurilor de Paşte. De ce bilby şi nu iepuri? Odată cu aducerea îndrăgitelor animale din Europa în Australia, iepurii au fost eliberaţi în zonele de câmpie pentru a deservi sezonului de vânătoare. Ce nu a fost însă prevăzut a fost suprapopularea: din prieteni îmblăniţi şi jucăuşi, iepurii au ajuns adevăraţi paraziţi, distrugători ai terenurilor agricole. Mai mult decât atât, invazia lor a dus la construirea celui mai lung gard de apărare împotriva rozătoarelor din Australia.

În încercarea de a menţine vie tradiţia ciocolatei festive de Paşte, soluţia ingenioasă a australienilor a fost înlocuirea iepurelui cu bilby (iepurele marsupial), similar în aspect şi mărime. Animalul de origine australiană se află astăzi pe lista speciilor protejate prin lege şi se bucură de un val de popularitate, o parte din profiturile aduse din vânzarea ciocolatei festive mergând către protejarea acestuia.

Concursul de împins ouă de la Casa Albă

Acestă tradiţie cu istorie are loc de mai bine de 130 de ani la Casa Albă. Ceea ce a început ca o simplă competiţie de împins ouă încondeiate cu lingura, acum s-a transformat într-un eveniment de Paşte aşteptat, la care participă nu numai preşedintele SUA şi prima doamnă, ci şi invitaţi speciali precum grupuri sau artişti solo de renume.

Omleta uriaşă din Haux, Franţa

Suntem obişnuiţi să mâncăm ouă de paşte, însă nu omletă şi cu siguranţă nu una uriaşă. Ei bine în oraşul Haux aceasta este o tradiţie anuală, în care ouăle sunt sparte în casă înainte de plecare şi aduse apoi pentru a fi gătite şi consumate împreună de locuitorii oraşului. Astfel, în anul 2016 omleta a fost compusă din peste 15.000 de ouă, gătită de câteva zeci de bucătari şi preparată în faţa a 10.000 de oameni.

Aşadar, fie el tradiţional sau cu obiceiuri străine nouă, Paştele este o sărbătoare îndrăgită şi aşteptată în multe locuri, prilej de a petrece timp cu persoane dragi, a dărui cadouri şi a împărtăşi bucuria unei zile de sărbătoare!

 

Află mai multe despre cum îți poți perfecționa nivelul de cunoștințe de limba engleză și totodată beneficia de sprijinul vorbitorilor nativi »

 

Photo:Designed by Freepik