• 0.000000lag
  • 0.000000lag
  • 0.000000lag
  • 0.000000lag
  • 0.000000lag
  • 0.000000lag

Învață limba engleză – care sunt cele mai eficiente metode?

12 februarie 2020

Învață limba engleză – care sunt cele mai eficiente metode?

Nu știm când s-a întâmplat dar limba engleză a devenit cea mai vorbită limbă străină de circulație internațională. Fie că ne aflăm la locul de muncă sau plecăm în vacanțe dincolo de ținutul neaoș, engleza va fi prima limbă la care vom apela atunci când româna nu este o opțiune. Dacă vrei să înveți limba engleză, n-ai de ce să-ți faci griji căci din fericire există numeroase modalități, însă ce anume ar trebui să alegem?

În acest articol îți vom prezenta și compara cele mai populare metode de învățare ale limbii engleze, în funcție de eficiența fiecăreia, timpul și banii investiți.

 

 

1. Învățarea online

În mediul online găsim o mare varietate de aplicații și programe disponibile pe telefon sau pe Internet, gratuite sau cu plată. Avantajul acestora este că îți sunt la îndemână oricând și oriunde, și se bazează pe învățarea pas cu pas a conceptelor fundamentale. Nu trebuie să-ți faci griji dacă ai ratat o lecție importantă; tot ce trebuie să faci este să te asiguri că petreci cel puțin 20 de minunte în fiecare zi, în funcție de timpul pe care îl ai la dispoziție. Poți face asta înainte de culcare, când îți bei cafeaua de dimineață, în pauzele de la muncă, etc. 

Dacă ești începător, atunci ai găsit metoda perfectă! Primești ajutor cu gramatica și înveți cuvinte esențiale din vocabularul de bază; totuși unele aplicații au o structură prestabilită și nu prea îți sunt de folos dacă cauți ceva la un nivel mai avansat.

 

2. Cursuri de limbi străine

Cursurile de limbi străine sunt de obicei cursuri de câteva săptămâni sau luni organizate de o școală de limbi străine. În funcție de nivelul cursanților, se creează două sau mai multe grupe (începători, intermediari și avansați), având sau nu un profesor nativ. Avantajul este că într-un grup vei putea cu ușurință să scapi de teama de a vorbi în public și să-ți dezvolți mai multe competențe (lucru în echipă, leadership, etc.) în timp ce îți perfecționezi engleza.

Totuși, aceste cursuri nu sunt adaptate nevoilor individuale ale cursanților, ci se axează pe nivelul global de cunoștințe al grupului. Este important să reții că dimensiunea grupului variază în funcție de școală și de tipul cursului, așa că alege întotdeauna grupul cu cei mai puțini cursanți. Cu cât un grup este mai mare, cu atât va fi mai dificil ca profesorul să se ocupe de fiecare persoană în parte. 

 

3. Profesori particulari

Profesorii particulari se ocupă individual de câte un „elev”, astfel încât gradul de intensitate al meditațiilor depinde de obiectivele clientului. De cele mai multe ori, profesorul se adaptează la nevoile acestuia și procură materialele necesare. Îți poate corecta pronunția, te ajută să stăpânești gramatica, ai un partener de conversație și poți afla diferite informații culturale.

Învățarea limbii engleze nu se întâmplă peste noapte, deci în timp, meditațiile pot deveni costisitoare. Ai nevoie de cel puțin o ședință pe săptămână, ba chiar două în funcție de nivelul pe care îl ai și cât de mult vrei să avansezi. Iar dacă ai un program foarte încărcat, trebuie să planifici totul cu atenție.   

 

4. Cursurile de limbi în străinătate

Acestea sunt programe foarte intensive de 1-2 săptămâni în care pleci într-o țară străină pentru a învăța limba respectivă. Practic vei fi înconjurat din toate părțile de limba lui Shakespeare și totul spre mai bine! Pe lângă cunoștințele lingvistice, ai șansa de a explora țara sau orașul pe care îl vizitezi. 

Un asemenea sejur este bineînțeles, după cum am spus, intensiv și destul de costisitor: biletele de avion, cazarea, excursiile și nelipsitele mici cheltuieli. Desigur, vei învăța totul direct de la nativi dar trebuie să te asiguri că ești pregătit să faci o asemenea investiție. 

 

5. Imersia lingvistică

Metoda imersiei lingvistice nu este atât de răspândită în România și poate nu îți sună atât de cunoscută, dar în mare parte se aseamănă cu ce am descris la punctul anterior. În principiu, esența imersiei lingvistice este simularea unui mediu nativ al limbii engleze. Ce înseamnă asta? Participanții petrec o întreagă săptămână comunicând cu vorbitori nativi de limba engleză și participând la diferite sesiuni practice cu scopul de a-și învinge barierele de exprimare. În 6-7 zile de „imersie lingvistică totală” participanții își îmbunătățesc fluența în mod natural și scapă de frica de a vorbi în public. 

Datorită naturii informale a sesiunilor, ai libertatea de a-ți alege subiectele pe care dorești să le discuți și îți poți lămuri orice întrebare legată de vocabular sau gramatică. Sunt sesiuni care te vor ajuta să te descurci în viața de zi cu zi, dar și posibile situații de la locul de muncă (sesiuni de negociere, sesiuni telefonice, activități în echipă pentru dezvoltarea unui plan de afaceri). Vei cunoaște oameni inediți care te vor ajuta să-ți perfecționezi nivelul de engleză și cu care vei putea păstra legătura și după terminarea programului.

 

Concluzie

Fără îndoială, fiecare metodă are avantajele și dezavantajele ei. Dacă ne gândim la nivelul de personalizare a fiecăreia, profesorii particulari, cursurile de limbi în străinătate și metoda imersiei lingvistice îndeplinesc cel mai bine acest criteriu. În felul acesta, ai libertatea de a alege noțiuni bazate pe nevoile tale.

În ceea ce privește costul, învățarea limbilor străine este o investiție. Evident, există metode mai ieftine (învățarea online), dar trebuie să iei în considerare și nivelul la care vrei să ajungi. De exemplu, costul unui curs de engleză în România este accesibil pentru majoritatea oamenilor, dar va trebui să participi la mai multe cursuri (sau pentru mai mult timp) pentru a obține rezultatul dorit.

Nu trebuie să uităm totuși că va trebui să investești destul timp pentru a învăța orice limbă străină. Dacă întrerupem în mod regulat procesul de învățare, vei progresa, evident, mai lent. Indiferent de metoda pe care o alegi, trebuie să te asiguri că „exersezi” câte puțin în fiecare zi: asculți muzică în engleză, citești o carte sau vizionezi un film.

 

>>Află aici despre cum poți învinge barierele de exprimare în Engleză cu Angloville<<

 

Citește și alte articole pe aceeași temă: 10 pași utili pentru îmbunătățirea abilităților de READING în engleză

Mai mult conținut folositor pe blog la categoria: Învață Engleză

 

 

 

Business vector created by pch.vector – www.freepik.com