• 0.000000lag
  • 0.000000lag
  • 0.000000lag
  • 0.000000lag
  • 0.000000lag
  • 0.000000lag

4 curiozități despre Crăciunul în jurul lumii Anglo-Saxone

22 decembrie 2017

Crăciunul este una dintre cele mai populare sărbători, fiind răspândită în nenumărate ţări din jurul lumii. Deşi există un corp comun de obiceiuri pe care le împărtăşim cu toţii, precum dăruitul cadourilor şi mesele în familie, altele sunt mai cunoscute în anumite zone, sau chiar specifice acestora. Mai jos vom vorbi despre câteva dintre aceste tradiţii care s-au păstrat de-a lungul vremii şi care au originat din ţări anglo-saxone.

 

Statele Unite ale Americii şi lichiorul de ouă.

Sub denumirea lui din limba Engleză, Eggnog este o băutură ce se bucură de popularitate pe timpul sărbătorilor de iarnă. Consumat în general începând de la Ziua Recunoştinţei şi până după Anul Nou, Eggnog este un produs tradiţional pe bază de lapte, smântână, zahăr, albuş şi gălbenuş de ou, care îi dau atât numele precum şi textura cremoasă şi bogată. Ocazional, acesta băutură poate conţine şi amestecuri de alcool precum Whiskey, Burbon sau Rom.

 

Scoţia şi crenguţa de merișor.

Sărbătorirea Crăciunului a fost interzisă în Scoţia pentru mai bine de 400 de ani, astfel că după reintroducerea ei numeroase tradiţii vechi au revenit în cultura scoţiană, una dintre acestea fiind arderea unei crenguţe de merișor pe 25 Decembrie. Obiceiul ţine departe sentimentele de gelozie sau neîncredere dintre membrii familiei, prieteni şi vecini, iar în anumite zone mai este practicat şi astăzi.

 

Anglia şi băutură tradiţionala Wassail.

Wassail este o băutură de cidru fierbinte ce se obişnuieşte a fi consumată în jurul Crăciunului, tradiţională în oraşele din sud-vestul Angliei. Este elementul de bază într-un obicei medieval ce se credea că va aduce o recoltă bogată de mere pentru cidru în toamna ce urmează şi care include cântatul şi băutul în cinstea recoltei, precum şi pentru alungarea spiritelor rele.

 

Toate ţările Marii Britanii şi Boxing Day.

În ciuda a ceea ce pare, Boxing Day nu are legătură cu niciun sport, este însă o sărbătoare originară din Regatul Unit al Marii Britanii, ce s-a răspândit şi în alte ţări precum Canada şi care este celebrată în a doua zi de Crăciun. Numele său vine de la denumirea în Engleză a cuvântului cutie – „box”, şi se referă la o cutie cu bani, daruri şi uneori chiar mâncare, pe care ajutoarele de la casele familiilor înstărite obişnuiau să o primească în cea de-a doua zi de Crăciun. Cum în prima zi aceştia îi serveau pe stăpânii casei, în cea de-a doua zi li se permitea să meargă să îşi viziteze familiile, primind această cutie în semn de mulţumire pentru ajutorul oferit de-a lungul anului. Astăzi, Boxing Day este prilejul de a extinde obiceiul Crăciunului de a oferi şi primi cadouri, pierzând totodată din înţelesurile sale din vremurile seculare.

 

Aşadar, deşi tradiţiile de Crăciun capătă alte forme de la loc la loc, unele mai cunoscute, iar altele străine nouă, toate au în vedere acelaşi ideal: este momentul din an în care ne arătăm mulţumirea pentru ce avem şi să o împărtăşim alături de cei dragi!

 

Află mai multe despre cum îți poți perfecționa nivelul de cunoștințe de limba engleză și totodată beneficia de sprijinul vorbitorilor nativi »

Photo:Designed by Freepik